Landstede Groep
CSE CSE

Voortgezet onderwijs

CSE SZ72483

een veilige omgeving

Sport en onderwijs op het voortgezet onderwijs

Het CSE biedt de beste combinatie van sport en school in Nederland. Voor jou betekent dit hoogwaardige begeleiding en extra onderwijsvoorzieningen op maat. Altijd afgestemd op jouw niveau, vaardigheden en ambities.

Het atheneum

Vwo

Een vwo-opleiding omvat bij ons het atheneum. Je krijgt er uitsluitend algemene theorievakken. Het tempo ligt er bovendien hoog en de opleiding duurt zes jaar. Je leert dus veel, maar daarna kun je ook rechtstreeks door naar de universiteit. De letters ‘vwo' staan voor 'voorbereidend wetenschappelijk onderwijs'. Met die letters start jouw weg naar de de universiteit.

CSE SZ72052
CSE SZ71930

In de bovenbouw van het vwo kun je kiezen uit vier richtingen of profielen:

 • Natuur en techniek
 • Natuur en gezondheid
 • Economie en maatschappij
 • Cultuur en maatschappij
CSE SZ71737 (1)

De weg naar hbo

Havo

Havo betekent hoger algemeen voortgezet onderwijs. Kies je voor een havo-opleiding op het CSE, dan krijg je uitsluitend algemeen vormende schoolvakken en geen praktijklessen. Na de havo kun je direct doorstuderen aan het hoger beroepsonderwijs (hbo). Daarom wordt de havo tegenwoordig wel gezien als voorbereidend hbo.

Je kunt met een havo-diploma ook doorstromen naar de vijfde klas van het vwo. Vraag wel op tijd wat er nodig is voor de overstap van havo naar vwo. Het vwo en het hbo geven toegang tot de universiteit.

De havo duurt vijf jaar. In de laatste twee jaar (de bovenbouw) kies je uit de volgende vier profielen.

 • Natuur en techniek
 • Natuur en gezondheid
 • Economie en maatschappij
 • Cultuur en maatschappij
CSE SZ80997
CSE SZ72166

Veel te kiezen

Vmbo

Het vmbo is een opleiding in het voortgezet onderwijs (VO) waarin je veel te kiezen hebt. Er zijn namelijk vier leerwegen en veel verschillende profielen voor de bovenbouw. Je wordt in vier jaar klaargestoomd voor het middelbaar beroepsonderwijs. De letters vmbo betekenen dan ook voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

In alle vmbo-leerwegen kies je aan het eind van het tweede leerjaar een profiel. Daarmee ga je je al voorbereiden op een beroep. Doe je vmbo-basis of vmbo-kader, dan ga je op het CSE het profiel D&P (Dienstverlening & Producten) volgen. En doe je vmbo-theoretische leerweg, dan ga je op het CSE het profiel Zorg & Welzijn of Economie volgen.

Kansen voor iedereen

Dakpanklassen

Op het CSE bieden wij in het eerste schooljaar dakpanklassen aan. Dit betekent dat je klassen hebt met verschillende instapniveaus. In iedere dakpanklas worden boeken en lesmethoden gebruikt die passen bij de verschillende niveaus. In een dakpanklas heb je één jaar de tijd om te laten zien wat je in je mars hebt. Naast resultaten kijken we ook naar motivatie en de manier van leren.

CSE SZ81183


De dakpanklas is erop gericht om talenten alle kansen te geven. Na dat eerste jaar stroom je (als de resultaten ernaar zijn) door naar een tweede klas op het niveau dat bij je past op basis van de cijfers die je gehaald hebt.

Op het CSE hebben wij de volgende dakpanklassen:

 • Basis/Kader-klas
 • TL/Havo-klas
 • Havo/Vwo-klas

Maak kennis met de topsportacademie
van Nederland

Heb je een vraag over het sporten, leren en ontwikkelen bij het CSE?
Mail, app of bel ons gerust!