Landstede Groep
CSE CSE

Laptop aanschaffen

Het CSE biedt modern en eigentijds onderwijs. Op je bureau liggen boeken, een pen en papier, maar je zou ook met een (laagdrempelige) laptop met hele basisfunctionaliteiten kunnen werken. Het aanschaffen van een laptop is niet verplicht. De laptop is een hulpmiddel om te komen tot aantrekkelijker onderwijs. Je leert in een rijke leeromgeving, kunt onderwijs op maat volgen en hebt de vrijheid om zelfstandig aan de slag te gaan. Kun je of wil je geen laptop aanschaffen, dan kun je gedurende de dag gebruikmaken van een leenlaptop van school. Neem dan contact op met je leercoach. Op deze manier kun je dan volledig deelnemen aan het onderwijsprogramma.

Een laptop aanschaffen doe je niet elke dag. Om je te helpen bij de aanschaf van de ideale laptop voor jouw opleiding op het CSE, hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Waar moet ik op letten bij de keuze voor een laptop?

Ga je je oriënteren op een laptop, dan kun je het beste starten met een zoekopdracht op Google. Tik ‘laptop school’ in en je krijgt allerlei goede tips. Zorg er in ieder geval voor dat je nieuwe laptop:

  • Voldoet aan onze systeemeisen (zie punt 7);
  • Een stevige behuizing heeft die tegen een stootje kan;
  • Beschikt over een accu die lekker lang meegaat;
  • In je schooltas past. Dat gaat het beste met een laptop met een beeldscherm van 13 inch;
  • Niet per se een cd-rom- of dvd-speler nodig heeft.

2. Is een iPad of tablet geschikt?

Ja, zeker. Hoewel een laptop voor jou als talent de beste gebruikerservaring geeft, worden op het CSE ook tablets met deze twee besturingssystemen ondersteund: Apple iOS 12 en Windows RT. Aanbevolen tablets zijn een iPad Air of krachtiger en de Windows RT Tablet Surface 3.

3. Kan ik een Apple MacBook gebruiken?

Ja, je kunt voor je opleiding op het CSE ook een Apple Macbook (standaard, Air of Pro) gebruiken.

4. Kan ik een Chromebook gebruiken?

Dit raden we sterk af. Een Chromebook sluit uit ervaring vaak niet goed aan bij de vorm van digitaal onderwijs die we aanbieden op het CSE. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat iets op jouw laptop anders of zelfs helemaal niet werkt, maar bij de rest van de talenten wel. Ook onhandig: je kunt geen software installeren op een Chromebook.

5. Moet ik de laptop verzekeren?

Dat hangt ervan af. Kijk bij de aanschaf van je nieuwe laptop altijd eerst naar de garantievoorwaarden en bepaal daarna of je een verzekering wilt afsluiten. Controleer de polis ook goed: is er buitenshuisdekking? Geldt er een eigen risico? En hoe lang ben je de laptop kwijt bij schade of diefstal? Een extra tip: check voordat je een laptopverzekering afsluit wat er al door je inboedelverzekering wordt vergoedt.

6. Waarom moet ik de laptop zelf aanschaffen?

Nou, dat is niet voor niks:

  • De laptop is dagelijkse gereedschap;
  • Je werkt zowel thuis als op school op je laptop;
  • Je kunt de laptop ook voor andere zaken dan je opleiding op het CSE gebruiken.

7. Aan welke systeemeisen moet mijn laptop voldoen?

Op het CSE werken we onder meer met Methode Online van Noordhoff Uitgevers. De minimale systeemeisen hiervan zijn:

Besturingssysteem

Browsers

Windows 10

Google Chrome of Microsoft Edge

MAC OSX 10.11

Google Chrome of Safari

 

 

8. Hoe kom ik aan legale, goedkope software?

Allereerst: het Microsoft-pakket krijg je van ons. Met jouw schoolaccount kun je op vijf systemen Microsoft 365 installeren. Door Microsoft 365 te installeren, kan je je hele schoolloopbaan gebruik maken van veel Microsoft-programma's, waaronder de bekende diensten Word, Excel en Powerpoint, maar ook Teams en OneDrive (gebruikt voor cloud-opslag).

Eerstejaars krijgen in de introductieweek een workshop ICT, waarin je wordt voorzien van een schoolaccount, een account voor Magister en alle informatie die je maar nodig hebt om een goede start met je nieuwe laptop te maken in de digitale omgevingen van het CSE.

Met het mailadres dat bij je schoolaccount hoort, kun je vervolgens een account aanmaken bij www.surfspot.nl. Hier vind je allerlei gratis software. Een handleiding voor Surfspot vind je op de Elektronische Leer Omgeving, ELO. Omdat we werken met een ELO, heb je naast een internetbrowser, beveiligingssoftware en een aantal plug-ins geen extra software nodig. Handig, toch?