Landstede Groep
CSE CSE

Meet the Characters

Op topsportopleiding CSE kan Kyara uit Kampen alles uit volleybal halen

Wat doe je als het pad naar de volleybaltop aan je voeten ligt, maar je dit niet wilt inslaan als daardoor je schoolopleiding op de tweede plek komt? Dit dilemma heeft Kyara de Maar (16 jaar) uit Kampen succesvol opgelost door te kiezen voor een opleiding op CSE Topsportacademie Nederland in Zwolle.  

Op haar vijfde ontdekte Kyara de Maar haar talent voor volleybal en nu speelt ze al twaalf jaar op steeds hoger niveau. Inmiddels heeft ze meerdere keren in de finale van het Nederlands Open Jeugdkampioenschap gestaan en sinds dit voorjaar traint ze ook nog mee bij de jeugd van Oranje op topsportcentrum Papendal in Arnhem. 

“Mijn motto is: ik kan niet verliezen, alleen maar winnen of leren.” Kyara de Maar

Normaal gesproken eist al dit sporten op hoog niveau vrijwel alle tijd op, maar dankzij haar keuze voor topsportacademie CSE in Zwolle kan Kyara op hoog niveau volleyballen zonder dat daarbij haar middelbare schoolcijfers hoeven te kelderen. “Ik zit op dit moment in mijn vijfde jaar van havo - mijn examenjaar - en loop al meer dan 4 jaar mee op het CSE. Dat gaat echt hartstikke goed”, vertelt ze.  

Elke dag een stap verder

“Ik kom uit Kampen en moet dus elke ochtend met het openbaar vervoer naar school. Het op en neer reizen kost best wat tijd, dus ik ben blij dat ik de uren op school zo efficiënt mogelijk kan inzetten. Zo blijft er meer tijd over voor volleybal, dat bovendien een actief onderdeel is van mijn leerlijn op het CSE. Zo’n goede verdeling kon ik nergens anders vinden dan op het CSE.”  

Voor Kyara staat alles dat ze doet in het teken van haar droom, die ze omschrijft als ‘zo ver mogelijk komen in mijn sport en er alles uithalen’. “Mijn motto is: ik kan niet verliezen, alleen maar winnen of leren. Dat past natuurlijk perfect bij mijn keuze voor het CSE. Ik kom hoe dan ook elke dag weer een stap verder.” 

16 Volleybal 01 Kyara